Момиченце на 1,6 г.  почина от морбили в Румъния, съобщи

...
Момиченце на 1,6 г.  почина от морбили в Румъния, съобщи
Коментари Харесай

Морбили погуби бебе

Момиченце на 1,6 г.  умря от морбили в Румъния, заяви Дирекцията за публично здраве в Бакъу, като посочи, че детето не е било имунизирано с тривалентната ваксина (морбили, паротит и рубеола).

Това е девети смъртен случай, породен от морбили в Румъния от оповестяването на зараза в края на предходната година. 

Пациентката на година и шест месеца беше подложена на чернодробна трансплантация през февруари 2023 година, като интервенцията беше последвана от редица следоперативни затруднения и беше приложена имунопотискаща терапия, поради което слагането на имунизацията против морбили, паротит и рубеола беше невероятно, изясни доктор Михаела Арим, изпълнителен шеф на Дирекцията за публично здраве в Бакъу.

Първата доза на тривалентната ваксина против морбили, паротит и рубеола се слага на 12 месеца. С оповестяването на 5 декември 2023 година на зараза от морбили семейните лекари започнаха имунизиране на бебета от 9-месечна възраст, написа Българска телеграфна агенция.

Националният институт за публично здраве заяви във вторник, че в интервала 1 януари 2023 г.-25 февруари 2024 година в страната са потвърдени 6589 случая на морбили. Само през последната седмица са регистрирани 701 нови случая на заболяването и два смъртни случая, осведоми новинарският уебсайт Зиаре.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР